fbpx

Når du bør bytte bilens bremser

Topp varselsignaler og vedlikeholdstips

Bilens bremser er avgjørende for sikkerheten. Her er de viktigste tegnene på at det er på tide å bytte bremser:

1. Hvinende eller skrikende lyder

En høyfrekvent hvinende lyd når du bremser, indikerer at bremseklossene er slitt og må byttes. Mange bremseklosser har innebygde slitasjeindikatorer som lager denne lyden.

 2. Malende lyder

Malende lyder når du bremser betyr at bremseklossene er helt utslitt, og metall gnisser mot metall. Dette kan skade rotorene og krever umiddelbar utskifting av bremseklossene.

 3. Vibrasjon eller pulsering

Vibrasjon eller pulsering i bremsepedalen kan indikere skjeve rotorer. Dette kan oppstå fra overdreven varme ved langvarig bremsing og bør tas hånd om umiddelbart.

4. Redusert bremserespons

En mindre responsiv bremsepedal kan indikere en lekkasje i bremsevæsken eller luft i bremsesystemet. Sjekk for lekkasjer og få systemet inspisert av en profesjonell.

5. Bilen trekker til én side

Hvis bilen trekker til én side når du bremser, kan det være ujevn slitasje på bremseklossene eller fastklemt kaliper. La en mekaniker inspisere og reparere bremsene.

6. Svampete eller myk bremsepedal

En svampete eller myk bremsepedal kan bety luft i bremsesystemet eller en lekkasje. Å lufte bremsene eller sjekke for lekkasjer kan løse problemet.

7. Bremsevarsellampe

Hvis bremsevarsellampen på dashbordet lyser, er det en indikasjon på et problem som lav bremsevæske eller slitte bremseklosser. Konsulter en mekaniker.

8. Synlig slitasje

Inspiser bremseklossene og rotorene jevnlig. Hvis bremseklossene er mindre enn 1/4 tomme tykke eller rotorene har dype riper, er det tid for utskifting.

Vedlikehold av bilens bremser er avgjørende for sikkerhet. Vær oppmerksom på disse varselsignalene og få bremsene inspisert regelmessig.